Receptek

hpfeast01

Boszorkánykoktél

Hozzávalók:
– tej
– cukor
– 1 vaníliarúd
– tejszínhab
– fahéj

A cukrot beletesszük egy edénybe, és lassú tűzön hagyjuk karamellizálódni. Ekkor felöntjük a hideg tejjel, és addig kavarjuk, amíg fel nem olvad a karamell. A vaníliarudat félbevágjuk, és kikaparjuk a belsejét, majd a héjával együtt belefőzzük az italba. Pár perc főzés után levesszük a tűzről, bögrékbe öntjük, a tetejére tejszínhabot teszünk, és megszórjuk fahéjjal.

***

Boszorkánysüti

Hozzávalók:
– 30 dkg háztartási keksz összetörve
– 10 dkg mazsola
– 10 dkg dió durvára vágva
– 1 kocka Ráma
– 2 egész tojás
– 20 dkg kristálycukor
– 3 evőkanál kakaó
– minyonpapír

Elkészítés:
A kekszet, diót összetörjük, majd hozzáadjuk a mazsolát és összekeverjük őket. Aztán egy másik edényben a Rámát felolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot és a kakaót. Az így elkészült masszát visszatesszük a tűzre és belerakjuk a tojásokat. Csak kis ideig kell főzni, aztán levesszük a tűzről, és az egészet ráöntjük az elején összekevert “kekszre”. Végül kanállal rakjuk minyonpapírokba.
Jó étvágyat!

***

Bűbájkoktél

Hozzávalók:
– 3db citrom
– méz vagy cukor
– 1 banán
– 3 kivi
– 1 narancs
– vanílás cukor
– tejszínhab

Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kis darabokra szeljük, majd kb. három teáskanál cukorral vagy mézzel együtt összeturmixoljuk. A kész turmixot meghintjük vaníliás cukorral és tejszínhabot teszünk a tetejére. Nagyon finom magában is, de ajánlatos keksszel vagy piskótával fogyasztani.

***

Ghúl-koktél

Hozzávalók:
– málnaszörp
– Bolero áfonyás italpor
– víz
– jégkockák

Elkészítés:
A málnaszörpből öntsünk a pohár aljába.
Keverjük bele az italport. Öntsük fel vízzel, és dobjuk bele a jégkockákat.

***

Három Seprő turmix

Hozzávalók:
-10dkg málna
-2dl tej
-2 evőkanál méz
– fél pohár víz (kb. 1 – 1,5 dl)

A jól megmosott málnát beleteszed turmixgépbe, hozzáöntöd a 2 dl tejet és a 2 evőkanál mézet. Összeturmixolod. Ha márt látod hogy elég folyós akkor megkóstolhatod. Ha édesebben szereted, ízlés szerint teszel hozzá még egy kevés mézet! Lehűtöd a hűtőben, és már ihatod is!

***

Házimanó-süti

Hozzávalók:
– 15 dkg cukor
– 15 dkg vaj vagy margarin
– 2 tojás
– 30 dkg liszt
– 1 sütőpor (20g)
– 5 dkg darált dió
– málnalekvár
– só

A cukrot a vajjal és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a diót, a sütoport, és a csipet sót, és végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Kiskanál vagy nyomózsák segítségével apró halmokat rakunk egymástól távolra a kilisztezett, kivajazott tepsibe. 5 perc alatt 150-160 fokon sárgásra sütjük. A kihűlt sütiket málnalekvárral összeragasztjuk.

***

Madam Rosmerta limonádéja

Hozzávalók:
– 1 evőkanál méz
– 3 evőkanál citromlé
– 2 dl hideg buborékos ásványvíz
– jégkocka
– sima langyos víz

Összekevered a mézet egy kevés langyos vízzel. Hozzáadod a 3 evőkanál citromlevet és a 2dl hideg ásványvizet. Jól keverd össze!
Hosszúkás pohárban, hosszú szívószállal, és jéggel fogyaszd!
Igazi hűsítő ital a nyári melegben.

***

Mrs Weasley sütije

Hozzávalók:
– 100g liszt
– fél csomag sütőpor
– 100g tört csoki
– 50g tört mogyoró
– 60g cukor, 60g margarin
– 1 db tojás
– 1 evőkanál kakaó

Elkészítés:
A vajat a cukrot és a tojást keverd össze. Egy külön tálba a lisztet, a sütőport, a tört csokit, a mogyorót és a kakaót is, és lassan adagolva keverd bele a vajas, tojásos, cukros tálba. Ha kész, tedd bele egy 180 fokra előmelegített sütőbe, kis gombóc, vagy valami hasonló alakú formákban. 12-15 perc alatt kész. Hagyd a sütőben kihülni.

Figyelmeztetés! Nagyon megdagadnak a sütik ezért kis darabokban egymástól messze tedd a tepsibe, érdemes sütőpapírt használni.

***

Sav-a-júj cukor

Hozzávalók:
– egy kis csepp tej
– 1 kiskanál cukor
– 4 csepp citrom

Tedd a serpenyőbe a cukrot, a citromot és a tejet! Pirítsd meg egy kiskanállal igazgatva (hogy ne folyjon szét!) Ha kész, világosbarna színű lesz. Hűtsd ki! Jó étvágyat!

***

Töklé

Hozzávalók:
-sütőtök
-méz
-almalé vagy tej
– őrölt szerecsendió vagy fahéj

Kettévágsz egy tököt, eltávolítod a magokat. A vágási felülettel lefele sütőbe teszed egy sütopapírral kibélelt tepsibe. 180 fokon sütöd kb. 1/2 – 1 órát. Mikor evéshez elég puha lenne, kiveszed, kiszeded a belsejét, és hagyod kihűlni. Majd botmixerrel pépesíted. Ízlés szerint mézet, almalevet vagy tejet adhatsz hozzá. Egy kis őrölt szerecsendió vagy fahéj is nagyon jól feldobja!

***

Tökös rétes

Hozzávalók:
– kb. 1,5 kilós tök
– kevés olaj
– 10-15 dkg cukor
– 3 kávéskanál fajéj
– 1 kg levelestészta
– pár evőkanál zsemlemorzsa vagy gríz
– 1 tojás

Elkészítés:
Hámozd meg a tököt, vágd ki a magházát, majd reszeld le egy nagylyukú reszelőn. Párold kevés olajon 10-15 dkg cukorral, 3 kávéskanál fahéjjal, gyakori keverés mellett, amíg el nem párolog a leve (amit a párolás elején eresztett). Ha kész van, hagyd kihűlni. A leveles tésztát szedd három egyenlő részre. Nyújtsd ki, a tepsid méretének megfelelően. Szórj egy csíkban egy evőkanál zsemlemorzsát vagy grízt, majd halmozd rá a kihűlt, párolt tök harmadát. Tekerd össze, tedd be a tepsibe, kend meg a tetejét tojással, majd helyezd a 220°C-ra előmelegített sütőbe.
10 perc múlva nézz be a sütőbe, lassan kezd elkészülni.
Ha úgy ítéled, vedd ki, és már eheted is. (Hidegen még finomabb!)

***

Vajsör

Hozzávalók:
– 20 gramm vaj
– 2 evőkanál cukor
– fél liter tej
– fahéj

Elkészítés:
A vajban pirítsd meg a két evőkanál cukrot, majd mikor már a cukor barnára pirult, engedd fel fél liter forró tejjel. Állandóan kevergetve forrald habzásig, majd ízesítsd meg őrölt fahéjjal.

***

Beküldték: balazs92, Judit, Fëagil

Várunk még kipróbált, finom vagy érdekes recepteket az info[kukac]lumos[pont]hu email címre!

butterbeer